Je kent het waarschijnlijk wel: je bent net begonnen met hardlopen en het zweet breekt je alweer uit. Bij lichamelijke inspanning is zweten niet alleen gebruikelijk, maar ook nog eens gezond en handig.

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent net begonnen met hardlopen en het zweet breekt je alweer uit. Bij lichamelijke inspanning is zweten niet alleen gebruikelijk, maar ook nog eens gezond en handig. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Je hebt weinig invloed op hoeveel je zweet: de een heeft er meer aanleg voor dan de ander. Het gebruik van deodorant en hoeveel water je drinkt kunnen een verschil maken, maar er zijn een hoop andere factoren die invloed hebben op hoeveel je transpireert.

Waarom zweet ik meer?

Als je het idee hebt dat je meer zweet dan je mede-hardlopers, kunnen factoren zoals genetische aanleg hier van invloed op zijn, waar je vaak niet veel aan kunt doen. Ook als je overgewicht hebt kan je meer last hebben van transpireren, omdat je lichaam dan sneller warm wordt.

Veel zweten kan juist een goed teken zijn. Als je veel sport en een goede conditie hebt, kan het namelijk ook veroorzaken dat je meer zweet dan anderen. Dit komt doordat je zweetklieren dan actiever zijn. Andere factoren, zoals het materiaal van je hardloopkleding, de intensiteit van je workout of de temperatuur buiten, kunnen natuurlijk ook invloed hebben op hoeveel je transpireert.

Raak je warmte kwijt

Zodra je begint met hardlopen (of met een andere workout), warmt je lichaam op. Deze hogere temperatuur zorgt ervoor dat je gaat zweten. Het vochtverlies zorgt ervoor dat je makkelijker afkoelt, doordat je je lichaamswarmte met het zweet sneller verdampt. Transpireren is dus essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. En dat is heel belangrijk, want een te hoge lichaamstemperatuur kan invloed hebben op je prestatievermogen en je gezondheid.

Vocht vasthouden

Als je (veel) zweet, is het belangrijk om de hoeveelheid vocht in je lichaam op peil te houden. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je uitdroogt. De eerste symptomen hiervan zijn vaak een droge mond en lippen en hoofdpijn.

De gemiddelde mens verliest maar liefst een liter vocht tijdens het sporten. Blijf daarom gedurender je workout water drinken. Drink niet in een keer je hele waterfles leeg, aangezien een buik vol water vaak niet comfortabel loopt.

Een gezonde workout

Transpireren is dus een belangrijk onderdeel van je workout. Het houdt je lichaam op de juiste temperatuur. Het hoeft helemaal niet te zorgen voor vervelende geurtjes, als je maar de juiste deodorant gebruikt. Blijf genoeg drinken en loop de sterren van de hemel!