Als hardloper denk je niet vaak aan krachttraining, hardlopers hebben er vaak er geen zin in of ‘vergeten’ het. Maar krachttraining zou je niet moeten overslaan in je trainingsschema. Zo train je ook de spieren die je (bijna) niet gebruikt tijdens het hardlopen. Als je de andere spiergroepen niet of nauwelijks traint en alleen maar hard loopt, kan je lichaam uit balans raken.

Een simpele manier om wat aan krachttraining te doen en wat niet te veel tijd in beslag neemt is planken.

Voordelen van planken

Planken heeft al snel effect op het hele lichaam, moet je het wel even elke dag doen (zo’n vijf minuten). Je traint je bovenlichaam (met name de buik- en rugspieren), maar ook de bovenbenen, billen, heupen en de schouders. Ook de loophouding zal na verloop van tijd beter worden. Doordat je core sterker wordt is het makkelijker om recht te blijven hardlopen, dit zal minder energie kosten en je kan het langer volhouden en/of sneller gaan lopen. Ook wordt je balans beter doordat je gehele lichaam sterker wordt, met name door de sterkere buikspieren en doordat je balans beter wordt ga je automatisch ook beter hardlopen.

Het leuke van planken is dat je het overal kan doen, op school, werk, buiten of gewoon lekker thuis. Maar hoe voer je een goede plank uit? De basishouding is met je handen en tenen op de grond waarbij de ellebogen onder de schouders staat. Je lichaam moet in een rechte lijn zijn waarbij je billen niet uitsteken. Als je nog niet sterk genoeg bent kan je ook je ellebogen op de grond leggen (zie filmpje hieronder).

Hieronder staat een mooi schema die je elke dag kan gebruiken, het kost je maar vijf minuten per dag en je hebt er uiteindelijk veel profijt van tijdens het hardlopen.

hardlopen en planken

Bron: Darebee.com, hier kan je de oefening ook als PDF downloaden en ergens ophangen zodat je het niet vergeet!