Hardlopen in koud weer kan voor veel hardlopers een moeilijke periode zijn. Vind jij het moeilijk om je te motiveren om naar buiten te gaan om een rondje hard te lopen? Herken jij jezelf hierin? Bekijk dan deze tips om gemotiveerd de winter door te komen.
Ben je wel die hardloper die lekker naar buiten gaat om een lekker rondje hard te lopen als het koud is. Dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen.
Hardloopkleding
Als het echt koud begint te worden dan is het in de avond en in de vroege ochtend vaak erg donker. Het is dan belangrijk om goed gezien te worden voor je mede weggebruikers, gebruik daarom altijd reflecterende kleding om beter op te vallen.
Bij (erg) koud weer gebruik dan:
- een muts (veel energie verlies je via het hoofd, kan wel zo’n 40% zijn).
- een lange strakke loopbroek, goed ademende bovenkleding.
- thermo onderkleding (houd de warmte vast en zorgt voor het goed kwijt raken van transpiratie vocht.
- handschoenen als het erg koud is (tijdens het lopen worden de handen vrij snel warm, dus is het niet altijd nodig).
- bij extreem koud weer is het goed om meerdere lagen te dragen.
- een sjaal of soort van coltrui voor je mond werkt goed als je moeite hebt met ademhalen van de koude lucht, je hebt ook speciale sport mutsen met mondstuk.
- ook een zonnebril is handig om bij je te hebben tijdens het hardlopen. Overdag is het reflecterende licht (sneeuw) fel voor je ogen, maar het helpt ook tegen het uitdrogen van de ogen bij vrieskou en/of koude wind.
Naar buiten
Als je in de winter gaat hardlopen moet je iets meer aandacht schenken aan je warming-up. Zo zal je lichaamstemperatuur en zeker die van de spieren worden verhoogd. Dit kan je heel goed binnen in je huis doen, zo ben je al goed opgewarmd en kan je buiten direct aan je training beginnen. Doe oefeningen zoals; op je plaats dribbelen, op je plaats huppelen, touwtje springen, knieheffen, hakkenbillen en wat armzwaaien en heupdraaien maken.
Ook als het buiten glad is moet er extra opgelet worden tijdens het hardlopen. Het vallen kan natuurlijk lelijke blauwe plekken etc. opleveren, maar een ‘echte’ blessure ligt ook snel op de loer. De meest voorkomende blessures zijn: enkel verzwikking en pees irritatie. Zorg dat je zo min mogelijk over gladde delen loopt, loop met hardloopschoenen die een betere grip hebben (Tips voor hardlopen in de sneeuw). Als er veel gladde stukken tussen zitten is het verstandig om je paslengte aan te passen. Het beste is om zoveel mogelijk op fietspaden te lopen, deze zijn vaak goed gestrooid en dus minder of helemaal niet glad.
Als het buiten koud is verbrand je meer energie, neem dus wat repen of iets dergelijks mee zodat je niet de man met de hamer tegen komt. Ook goed drinken is belangrijk, het lichaam onttrekt ongemerkt veel vocht aan je lichaam. Drink je niet voldoende en op tijd, dan heb je meer risico op onderkoeling.
Laatste twee tips
Heb je last van hart- en longklachten, diabetes, een slechte conditie en/of een mindere weerstand dan loop je een extra risico. Heb je koorts, dan moet je helemaal niet gaan hardlopen! Let hier op en raadpleeg altijd eerst een arts voordat je gaat hardlopen in koud weer.
Neem altijd een telefoon mee en laat weten waar en welke route je loopt. Zo ben je altijd bereikbaar en kan je zelf om hulp bellen als dit nodig is. Je hebt handige apps die ook in real time laten zien waar je aan het hardlopen bent.
Nuttige tips gelezen? Laat een leuke reactie achter en delen mag!