Hardlopen in het donker kan voor hardlopers die in de avonduren (of vroeg in de ochtend) hardlopen gevaarlijk zijn in het verkeer, doordat zij niet goed zichtbaar zijn. Laat jezelf dus goed zien als je in de avond of vroege ochtend de deur uit gaat voor een heerlijke training en laat je niet verrassen. Hieronder staan wat tips voor hardlopen in het donker.

Reflecterend materiaal

Het eerste wat je moet hebben als je gaat hardlopen in het donker is reflecterend materiaal. Koop een hesje of hardloopshirt wat reflecteert. Je kan ook lampjes gebruiken die je om je arm en/of aan je hardloopschoenen kan klikken of een petje met ingebouwd lampje. Hardlopen met je hond is gezellig en kan ook een veilig gevoel geven in het donker, maar ook een hond moet goed zichtbaar zijn in het verkeer. Voor de hond heb je ook speciale lampjes die je bijvoorbeeld om de hals kan doen.

Onderweg

Als je naar buiten gaat in het donker voor je hardlooptraining is het verstandig om een rondje te kiezen waar veel lantarenpalen zijn (denk aan voet- en fietspaden). Zo loop je niet helemaal in het donker. Zijn er geen verlichte paden of wegen? Loop dan in tegengestelde richting (links hardlopen), zodat je het verkeer goed kan aan zien komen.

Kies voor een bekende hardlooproute, zodat je de gevaarlijke plekken in de weg weet en deze makkelijker kunt ontwijken (dit voorkomt vervelende blessures). Ga niet hardlopen op plekken waar bijna nooit iemand komt. Zo voorkom je om lastig gevallen te worden en niet om hulp kan roepen. Als medeweggebruiker moet je zelf ook op het verkeer letten, er zijn altijd wel andere weggebruikers zonder licht, kijk zelf dus ook goed uit.

Met muziek op hardlopen is voor veel hardlopers een must, maar in het donker is het misschien niet zo verstandig. Als je muziek op hebt ben je makkelijker te verrassen, omdat je minder van je omgeving meekrijgt.

Laatste twee tips

Je kan ook samen met een hardloopmaatje in het donker gaan hardlopen. Het is gezellig en ook nog eens veiliger!

Neem altijd een telefoon mee en laat familie/vrienden weten waar en welke hardlooproute je loopt. Zo ben je altijd bereikbaar en kan je zelf om hulp bellen als dit nodig is. Je hebt handige apps die ook in real time laten zien waar je aan het hardlopen bent.