Je hardloopschoenen worden door de modder, plassen en sneeuw er in de herfst en winter niet mooier op. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig vinden hardlopers het meestal niet erg om nat of vies te worden. Blijf dus ook in deze maanden lekker naar buiten gaan om een rondje te hardlopen. Maar al dit vuil zorgt er wel voor dat je schoenen er versleten uitzien, terwijl ze dat misschien nog niet zijn. Af en toe hebben je schoenen dus een grote beurt nodig. Hieronder staan wat tips om je schoenen goed te verzorgen.

Grote-binnen-beurt

Ook de binnenkant van je schoenen worden nat: zweet, diepe plassen of harde regenbuien kunnen hiervoor zorgen. Lucht je schoenen dus na elke training. Even laten ‘uitstomen’, voor je ze opbergt, het liefst op een frisse plek zoals de tuin of het balkon. Maar geef ze zeker in de herfst en winter geregeld ook een grote-binnen-beurt. Haal de voering of de inlegzool eruit (dat kan bij de meeste hardloopschoenen) en was deze afzonderlijk met water en wat zeep. Hierdoor blijft de binnenkant van je schoen lekker fris. Veters kun je in de wasmachine wassen, of als ze er echt niet meer uitzien kunnen ze worden vervangen. Ze ruiken en zien er na deze beurt weer uit als nieuw!

Zure regen

Wist je dat de zuren die in regen zitten een chemische reactie geven met de dempzool van je hardloopschoenen? Hierdoor worden deze sneller aangetast en kan de demping van de schoen verdwijnen. En als jij graag in de bossen loopt, slijten deze extra snel aangezien de bosgrond vaak vochtig is. Simpele oplossing: even met een oude afwasborstel schoon borstelen onder de kraan.

Hardloopschoenen zure regen

Snelle-buiten-beurt

Smaken verschillen. De ene hardloper is blij dat het gloednieuwe van de schoenen af is na een rondje herfst en winter. De ander baalt van die vlekken. Behoor jij tot de laatste groep? Verwijder vuil zoals modder, zand en grind snel en makkelijk. Gebruik een oude tandenborstel of nagelborsteltje, wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en glimmen ze weer bij je volgende hardloop rondje.

Droge-beurt

Zijn je hardloopschoenen flink nat geworden? Droog je schoenen niet op of bij een verwarming. Het lijkt misschien een goed idee, maar de directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Daarbij kan het de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten, en hierdoor kan zelfs een stabiliteitsprobleem ontstaan. Droog ze gewoon op natuurlijke manier. Open de schoen en stop er een prop kranten of keukenrol in, dit trekt het meeste vocht eruit. Zijn ze niet droog voor je volgende training? Lees dan zeker de volgende tip.

Mix up your run

Je trainingen, ondergrond, snelheid en duur afwisselen is een goed excuus om een 2e paar aan te schaffen. Want net zoals je niet gaat tennissen op je voetbalschoenen, ga je ook niet het bos in met je spikes. Maar variatie is ook gezond voor je lichaam en geest. Bekijk hier een mooi filmpje waarin de ASICS’ Mix Up Your Run filosofie kort en inspirerend wordt uitgelegd:

Train jij wel altijd op dezelfde manier en ondergrond, is het tóch verstandig en zelfs duurzaam om uit twee paar schoenen te kunnen kiezen. Zeker tijdens de herfst en winter. Wanneer jij wisselt van schoenen, kan het andere paar drogen, luchten en terug in vorm komen (net als jij). ASICS heeft ook mooie hardloopschoenen die in het donker goed zichtbaar zijn zoals de Gel Kayano 22 die ook in een Lite-Show editie verkrijgbaar is.

Eerste hulp bij gras- en bloedvlekken

Blaren, eigenwijze teennagels? Dat geeft lelijke bloedvlekken en ziet er vaak onfris uit. Een sterke vlekkenoplosser voor je kleding, zoals Vanish Oxi Action, doet ook wonderen voor je schoenen. Spoel eerst het meeste bloed eruit onder de koude kraan. Volg daarna ‘de grote-binnen-beurt’ en dan de ‘droge-beurt’. Ben je los gegaan op een grasveldje? Dr. Beckmann’s Vlekkenduivelgras is de tip: de naam zegt genoeg!