Veel hardlopers zullen zich de volgende vraag elke winter weer stellen: Hoe blijf ik gemotiveerd hardlopen in de winter? Hardlopen in de winter kan voor veel hardlopers een goede “smoes” zijn om niet de hardloopschoenen op te pakken en naar buiten te gaan. Door veel regenval en misschien nog een koude winter met sneeuw en ijzel, hebben veel hardlopers toch motivatie problemen. Hieronder een paar tips om je toch hardlopend de winter door te laten komen. Succes!!

Stel een doel

Als eerste is het verstandig om een doel te hebben. Schrijf je in voor een leuke hardloopwedstrijd in het voorjaar. Zo moet je wel gaan trainen in de winter en maakt het naar buiten gaan makkelijker. Pak er een passend hardloopschema bij, zo blijft het hardlopen leuk en weet je wat je moet doen, hoe je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Als je een mooi doel hebt gekozen is het leuk om dit samen met iemand te gaan doen. Het liefst iemand die (ongeveer) hetzelfde niveau heeft. Schrijf je samen in en je kan elkaar motiveren als het buiten echt koud en guur is, samen trotseer je de winter naar jullie doel.

Lees over hardlopen, pak een leuk boek over hardlopen of abonneer je op Runners’s World. Zo blijf je bezig met hardlopen en krijg je zelf ook meer zin om naar buiten te gaan.

De trainingen

Bescherm je goed tegen het weer. Lees hier tips over hardlopen in de winter, tips voor hardlopen in de sneeuw en hier over hardlopen in het donker. Vaak zijn mensen wat vermoeider door het koude weer en gaan hierdoor minder snel naar buiten om te hardlopen. Bewezen is dat hardlopen je meer energie geeft en dat je je beter en fitter gaat voelen. Varieer je trainingen, ga niet elke keer het zelfde rondje hardlopen. Maar ga naar mooie plekjes dan wordt het hardlopen nog leuker. Door hard te lopen (sporten) verbeter je het immuunsysteem, hierdoor neemt je weerstand toe en dat is in de winter zeker mooi meegenomen.

De warming-up kan je ook goed binnen doen, zo heb je het niet koud als je buiten staat en kan je direct beginnen met je looptraining. Oefeningen die je kan doen als je binnen de warming-up doet zijn: loop een paar keer de trap op en af, doe knieheffingen, ga touwtjespringen, ga op de plaats hardlopen (joggen) en je kan jumping jacks maken.

Is het weer echt heel erg en kan je niet hardlopen, doe dan thuis wat oefeningen om kracht op te bouwen of ga naar de sportschool om op een hardloopband te lopen.