Blaren tijdens het hardlopen, zijn blaasjes gevuld met vocht en ontstaan door wrijving. Meestal ontstaan blaren doordat je sokken of schoenen tegen de huid van de voet schuurt. Ze zijn vaak pijnlijk en kunnen zelfs groot zijn. Als je er lang mee door loopt kan er zelfs een bloedblaar ontstaan (dit gebeurt wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapot maakt).

Wrijving kan komen doordat je te kleine of te grote hardloopschoenen of sokken draagt, het tempo van je training/wedstrijd omhoog gaat of door voetafwijkingen. Ook warmte en vocht zorgen voor wrijving, als het warm is of je loopt lang dan zweet je meer en worden je voeten natter, ook als het regent is er een grotere kans op wrijving.

Hoe behandel je een blaar?

Als je een blaar hebt opgelopen kan je het beste de blaar laten opdrogen, de huid zorgt voor een steriele omgeving, je kan het eventueel afplakken met blarenpleisters.

Als de blaar wat groter is kan je deze doorprikken met een steriele naald (schoongemaakt met alcohol, de naald niet in een vlam houden, dan kunnen er roet deeltjes in de wond gaan zitten). Voordat je de blaar gaat behandelen is het goed om je handen eerst goed te wassen. Een blaar kan makkelijk geïnfecteerd raken als je deze behandelt met vieze handen of een vieze naald.

Een bloedblaar kan je beter intact houden, anders kunnen er bacteriën in het bloed komen en zorgen dan voor extra vervelende klachten.

Hoe kan je blaren voorkomen?

Als je vaak last hebt van blaren kunnen onderstaande tips je misschien helpen om dit te voorkomen.

Zorg dat je gaat hardlopen met goede hardloopsokken. Synthetische sokken zorgen voor de transport van het vocht en de katoenen sokken houden juist het vocht vast. Zorg er altijd voor dat je voeten goed droog zijn voordat je je sokken aan doet. Je zou ook je voeten licht kunnen poederen met talkpoeder.

Je kan ook met twee paar sokken hardlopen. Zo komt er wrijving tussen de sokken inplaats van de sokken en de huid van je voet. Ze moeten natuurlijk wel goed passen in je hardloopschoenen. Te kleinen hardloopschoenen kunnen blaren onder de tenen en bij de rand van je nagels veroorzaken.

De veters van je hardloopschoenen op een andere manier strikken zou ook blaren kunnen voorkomen.

Als je weet dat je vaak last hebt van blaren die op dezelfde plekken terugkomen, dan zou je die plekken kunnen insmeren met bijvoorbeeld wat vaseline. Ook kan je ter preventie blarenpleisters gebruiken op de plekken waar je vaker last hebt van blaren.