Hardlopen in de regen is niet voor iedere hardloper weggelegd, maar hardlopen in een regenbuitje kan juist heerlijk zijn. Nederland is inmiddels een aardig hardloopland geworden (zeker nu coronatijd), maar het is ook een land waar het vaak regent en natuurlijk zijn er heel veel ‘mooi’ weer lopers. Maar de ‘echte’ hardloper gaat naar buiten, weer of geen weer.

Ben jij een ‘mooi’ weer loper, dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen om de volgende regenbui niet over te slaan.

Kleding en schoenen

Als het regent, en zeker als je op onverharde wegen gaat lopen, kan het wat gladder worden. Zorg dat je schoenen aan hebt met een grof profiel, die waterdicht zijn en goed ventileren. Vochtafvoerende hardloopsokken kunnen ook helpen wanneer je wel natte voeten krijgt, deze zorgen ervoor dat je minder snel blaren krijgt.

Voor de bovenkleding is het verstandig om een paar lagen te dragen, want je wilt het natuurlijk niet te koud krijgen tijdens je loopje. Een waterafstotend en winddicht hardloopjack is erg verstandig om bij regen te dragen. Daaronder een licht ademend shirt, je kan er ook voor kiezen om twee lagen shirts aan te trekken. Je kan dan altijd nog één shirt uit doen als het te warm wordt. Let op shirts met logo’s en/of naden op de borst, als het nat wordt schuren deze langs de tepels wat weer een wondje kan veroorzaken.

Als het hartje zomer is en het regent kan een korte broek wel, zelf vind ik dit wel lekker. Maar als het koud is of er is een koude wind, dan is een lange broek wel verstandig om stijve spieren te voorkomen. Er zijn tal van mogelijkheden voor kleding die speciaal zijn gemaakt om in hard te lopen in de regen.

Je kan ook nog een petje opzetten, zo krijg je minder regendruppels direct in je gezicht.

Als het erg koud is vergeet dan ook niet je handschoenen, muts of pet op te doen.

Wanneer het donker is zorgt de regen voor een extra duister effect. Zodoende ben je voor andere weggebruikers nog minder goed zichtbaar. Zorg dat je altijd lichtjes of goed reflecterende dingen bij je draagt.

Loop gefocust

Als het regent zijn er veel meer dingen in je omgeving waar je op moet letten. Ook je techniek zal aangepast moeten worden om veilig je training te kunnen doen. Een paar punten waar je rekening mee kan houden:

  • verlaag je tempo als het te erg gaat regen.
  • verkort je pas, zo heb je meer controle.
  • kijk goed voor je op de grond waar je je voeten plaatst, zo kan je diepe plassen en rare objecten goed ontwijken. Maar let natuurlijk ook altijd goed op het verkeer als je bijvoorbeeld in de stad of drukke weg loopt.

Nog een paar extra tips

  • als je gaat hardlopen tijdens de regen is het handig om in een lus te lopen of van deur-tot-deur gaan lopen in plaats van A naar B op je lange trainingsronde. Zo kan je altijd naar huis gaan als het te erg wordt en echt nodig is om te stoppen.
  • doe je warming-up binnen, zo wordt je niet onnodig nat.
  • trek je natte kleding direct uit als je weer thuis bent, je koelt erg snel af en zo wordt je sneller ziek.
  • neem ook zo snel mogelijk een lekkere warme douch of bad.
  • neem altijd een telefoon mee (in een waterdicht zakjes/hoesje) zo kan je altijd iemand bellen in geval van nood.
  • zeg altijd tegen iemand waar je gaat hardlopen, zo weet er altijd iemand waar je ongeveer bent, mocht er iets gebeurd zijn.

Het moeilijkste voor een hardloper bij regen is meestal om naar buiten te gaan en daadwerkelijk je training te gaan doen. Maar als je eenmaal bezig bent zal je zien dat het eigenlijk erg lekker kan zijn om in de regen te hardlopen. En je weet dat er een heerlijk warme douch/bad op je staat te wachten, dus ga eens lekker WEL naar buiten als het regent.

Ren jij ook altijd als het regent en heb je nog meer tips? Laat het ons weten!