Je ziet het vaak voorbij komen, iemand met bloedende tepels tijdens het hardlopen. Iedere man zal het ongetwijfeld een keer hebben meegemaakt. Pijnlijke tepels na en/of tijdens het hardlopen, soms wel eens tot bloedens toe.
Pijnlijke tepels tijdens of na het hardlopen is echt een mannen ding, vrouwen hebben immers een sport BH en hebben dus geen of minder last van dit fenomeen.
Het continue schuren van het shirt tegen de tepels zorgt voor de pijnlijke tepels. Ook door zweet en regen tijdens het hardlopen schuren de natte kleding tegen de tepels aan en haalt het hierdoor open. Wat kan je er allemaal tegen doen? Het hoeft helemaal niet veel geld te kosten om dit probleem de baas te zijn.
Kleding
In combinatie met vocht (regen en/of zweet) is kleding een grote oorzaak van pijnlijke tepels. Loop daarom niet in katoenen shirts, deze shirts vullen zich met vocht, loop in een synthetisch shirt. Synthetische shirts blijven droger doordat ze het vocht beter afdrijven of laten verdampen.
Wat ook niet verkeerd is om te doen als je nieuwe hardloopshirts koopt om te kijken dat er geen logo op tepel hoogte zit. Dit schuurt ook vaak de tepels kapot.
Vaseline en pleisters
Pleisters zijn relatief goedkoop en zijn makkelijk aan te brengen. Je kan “gewone” pleisters gebruiken of de speciale Nipguards pleisters. Leukoplast en sporttape zijn ook veel gebruikte tapes om de tepels af te plakken. Een nadeel van dit alles is dat de pleisters snel kunnen los laten en dat het pijnlijk voor de behaarde man is als ze er weer af moeten.
Vaseline is daarom een veel gebruikte aternatief, smeer flink wat vaseline om de tepels voor een langdurige training of wedstrijd en je hebt nergens last van.
Hartslagmeter borstband
Als je met een hartslagmeter met borstband loopt zal je ook minder of geen last hebben van pijnlijke tepels tijdens het hardlopen. Omdat de band wat ruimte geeft tussen je hardloopshirt en tepels zal er minder wrijving komen en krijg je minder snel last. Misschien een mooi moment om te gaan hardlopen met een hartslagmeter met borstband. Deze zijn trouwens ook betrouwbaarder dan de tegenwoordig populaire hardloophorloges met ingebouwde polshartslag meting.
Nuttige tips gelezen? Laat een leuke reactie achter en delen mag!