Vaak zal het niet meer sneeuwen in ons land, al weet je het maar nooit, maar als het dan eens sneeuwt moet je goed voorbereid zijn als je gaat hardlopen. Voor sommige hardlopers is sneeuw de ideale smoes om even niet hard te lopen, maar er kan natuurlijk gewoon door getraind worden.

Hieronder staan een paar tips die je goed op weg helpen om lekker te gaan hardlopen in de sneeuw. Bekijk ook de tips voor hardlopen in koud weer.

Materiaal

Als het flink gesneeuwd heeft zijn je ‘gewone’ hardloopschoenen misschien niet echt geschikt om op te hardlopen. Het gebruik van trailschoenen kunnen een uitkomst bieden voor hardlopers als het buiten sneeuwt of heeft gesneeuwd. Trailschoenen zijn vaak ook waterdicht en ze bieden meer grip dan gewone hardloopschoenen.

Als er echt veel sneeuw ligt kan je ook ‘Ice Grippers’ gebruiken. Ice grippers zijn een soort sneeuwkettingen voor sportschoenen. Hierdoor heb je meer grip en vertrouwen bij het lopen in de sneeuw, je zal dus niet meer glibberen en uitglijden.Heb je niet veel geld over om Ice Grippers te kopen, je kan ze ook zelf maken.

Koude voeten tijdens het hardlopen wil je niet, trek daarom twee paar sokken aan. Het beste is om een dunne sok met een dikke te combineren, worden je hardloopschoenen hierdoor te klein? Doe het dan absoluut niet. Het beste is om schoenen te kopen die een halve maat groter zijn.

Als het buiten sneeuwt en je gaat naar buiten om lekker hard te lopen, wil je natuurlijk niet heel de tijd sneeuw in je gezicht hebben. Als je dit ook zo vervelend vindt draag dan een pet of muts met een klep, dit beschermt je beter tegen de sneeuw. Koude oren zijn erg vervelend tijdens het hardlopen. Je kan ook oorwarmers, een koptelefoon of een hoofdband over je oren doen. Deze beschermen je oren tegen sneeuw en je oren worden minder snel koud. Vergeet ook je handschoenen niet om je handen lekker warm te houden.

Draag laagjes, begin met een thermoshirt en daarover een ander hardloopshirt, eventueel daar weer over nog een winddicht jasje.

Nog meer tips

Als je in de sneeuw gaat hardlopen moet je iets meer aandacht schenken aan je warming-up omdat het buiten koud is. Zo zal je lichaamstemperatuur en zeker die van de spieren worden verhoogd. Dit kan je heel goed binnen in je huis doen, zo ben je al goed opgewarmd en kan je buiten direct aan je training beginnen. Doe oefeningen zoals; op je plaats dribbelen, op je plaats huppelen, touwtje springen, knieheffen, hakkenbillen en wat armzwaaien en heupdraaien maken.

Probeer zo veel mogelijk op ‘vers’ sneeuw te lopen en verklein je paslengte. Door je paslengte aan te passen maak je kleinere stapjes en loop je automatisch meer op je voorvoeten en dus minder op je hak. Dit verkleint de kans op uitglijden enorm. Ben je weer heelhuids thuis gekomen? Beloon jezelf dan met een heerlijke warme chocolademelk.