Als de maanden met de bekende ‘R’ in de maand beginnen worden veel mensen verkouden. Als hardloper wil je de trainingen zo fit mogelijk afwerken ook in deze maanden, hardlopers hebben wel een voorsprong op mensen die niet of weinig sporten.

Hardlopen is goed voor de conditie, je weerstand op peil te houden en je wordt minder snel verkouden dan anderen. Maar een verkoudheid kan je altijd overkomen, kan je dan wel hardlopen?

Wanneer is het verstandig om te gaan hardlopen?

Ja, je kunt gewoon hardlopen als je een ‘kleine’ verkoudheid te pakken hebt, maar lekker is dit natuurlijk niet.

Wanneer je alleen een verkoudheid hebt, dat wil zeggen; een loopneus, oorpijn, keelpijn, maar geen koorts, is het verantwoord om te gaan hardlopen. Doe het de eerste 3 á 4 dagen wel rustiger aan dan bij je normale trainingen. Ook als je niet meer verkouden bent pak je je trainingen weer rustig op, ga niet direct weer op je oude niveau lopen.

Ga nooit hardlopen als je koorts hebt

Heb je last van hoesten, kortademigheid, spierpijn in de ledematen en koorts vanaf 38 graden, dan is het advies om niet te gaan hardlopen. Wacht met de volgende training totdat de klachten weer helemaal weg zijn. Ook dan begin je weer rustiger aan dan bij je normale trainingen.

Blijf in de ‘R’ maanden lekker veel hardlopen, de buitenlucht zorgt voor minder contact met virussen dan bijvoorbeeld in gesloten ruimtes zoals sportscholen, kantoren en ook in je eigen huis.

Lucht elke dag even je huis lekker door met wat frisse schone lucht