Hardlopen en chocolade

Het eten van chocolade wordt vaak gezien als ongezond en het staat bekend als een caloriebom. Dat is zeker waar als je kijkt naar wat er per jaar per persoon gemiddeld aan chocolade wordt gegeten. Dit is ongeveer 5 kilo chocolade per persoon.

Hardlopen en chocolade

Hardlopen (sporten) en chocolade kan in het algemeen een goede combinatie zijn. Maar dan moet er wel alleen pure chocolade gegeten worden, liefst zo puur mogelijk en in kleine hoeveelheden. Chocolade bevat namelijk veel vet, hoe puurder de chocolade is hoe minder vet er in de chocolade zit.

De cacao in chocolade bevat de zogenaamde fenolen (sterke antioxidanten). Deze antioxidanten zijn goed voor een lage bloeddruk, laag cholesterol en kunnen ontsteking remmend werken.

De fenolen zorgen voor soepele bloedvaten en zorgen ervoor dat de bloedvaten minder weerstand bieden wanneer de bloedtoevoer tijdens inspanning toeneemt in de actieve spieren (tijdens het hardlopen). Na het eten van een beetje pure chocolade kan er meer bloed stromen naar je spieren, dit betekent dat er meer zuurstof de spieren kan bereiken.

Pure chocolade is ook nog eens rijk aan ijzer, kalium, koper en magnesium.

Tip:

Neem 1 á 2 uur voor het hardlopen 1 blokje pure chocolade, de cacao werkt dan het beste. Na een training of wedstrijd is chocolademelk ook een goede herstel drank. Het beste is het om deze zelf te maken met amandelmelk (of plantaardige melk naar keuze), een beetje rauwe cacao en een klein blokje pure chocolade om de chocolademelk zo puur en natuurlijk mogelijk te houden.


Chocolademelk recept

  • 650 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  • 2 el rauwe cacaopoeder
  • 5 ontpitte dadels
  • klein blokje pure chocolade (fijn gehakt)

Bereiding

Doe eerst de amandelmelk in een blender en dan de andere ingrediënten. Mix het tot een mooie vloeibare chocolademelk! Je kan het koud drinken maar in de wintermaanden is het ook erg lekker om het drankje in een pannetje op te warmen. Laat het niet koken want dan gaan de belangrijke voedingstoffen verloren.