Als je op vakantie gaat dan wil je lekker genieten en lekker uitrusten en bijkomen van de dagelijkse routines. Hardlopen op vakantie kan je daar heel goed bij helpen, zo blijf je op vakantie lekker fit en kan je genieten van de omgeving tijdens het hardlopen.

Als je op vakantie gaat neem dan zeker je hardloopschoenen mee om daar heerlijk een stukje te gaan hardlopen. Een boek over hardlopen lezen, daar is de vakantie ook ideaal voor. Zo krijg je nog meer zin om te gaan hardlopen, ook op vakantie!

Hieronder staan een paar tips die je kan gebruiken als je gaat hardlopen tijdens je vakantie. Fijne (hardloop)vakantie!

Vakantie naar een warm (berg)land (tips voor hardlopen in warm weer)

Als je op vakantie gaat naar een warm land is het verstandig om in de ochtend je hardlooptraining te doen. Het is dan veel minder warm dan de rest van de dag. En in de ochtend hardlopen is ook beter als je een druk geplande vakantie dag voor de boeg hebt.

Is het echt te warm of is je vakantiebestemming niet geschikt om hard te lopen? Zoek dan een sportschool op, dan kan je nog altijd op een loopband je kilometers maken. Wat als het vakantiegebied niet geschikt is om hard te lopen en/of er geen sportschool in de buurt is? Ga dan lekker wandelen, je verbrandt ook nog eens veel vet tijdens lange wandelingen en je ziet nog eens wat van de omgeving.

Drink voldoende en neem zeker wat mee voor onderweg. Neem ook altijd geld mee voor als het te warm is en je drinken op is,  je weet nooit wat er onderweg gaat gebeuren. Je tocht kan langer worden doordat je bijvoorbeeld de weg bent kwijt geraakt. Dan is geld voor drinken en eventueel eten erg handig. Drink natuurlijk ook na de training voldoende water, een smoothie helpt je ook sneller herstellen, dus als je die kan maken raad ik dit zeker aan als aanvulling.

Ga je op vakantie naar een erg heuvelig en/of berggebied? Ga dan niet te hard van stapel en verdeel je energie goed als je heuvel/berg op loopt. Pas je paslengte aan en probeer ontspannen te blijven lopen. Kijk goed uit als je naar beneden loopt,  je gaat al snel te hard naar beneden en hierdoor krijgen de knieën enorme klappen. Probeer zo veel mogelijk op de voor/midden voet te landen, zo kunnen de bovenbenen de klappen beter opvangen en is minder belastend voor je knieën.

Praktische tips

Als je in een vreemd land gaat hardlopen is het goed om iemand te laten weten waar je heen gaat. Neem je telefoon en paspoort/ID-bewijs (of kopie) mee, dit is handig voor als je de weg kwijt raakt of als er iets gebeurt is. Het is handig om een reisverzekering af te sluiten. Er kan van alles gebeuren tijdens het hardlopen. Verstuikte enkel of zelfs erger en hierdoor kunnen dokters of ziekenhuis kosten erg oplopen.

Als het kan neem dan je eigen sportvoeding mee, als je dit vaak gebruikt. Vaak zijn er op je vakantiebestemming geen of weinig plekken waar je de sportvoeding van jou keuze kan kopen.

Zoek (of informeer bij de camping of het hotel) waar je tijdens je verblijf kan hardlopen. Het mooiste zou zijn om al een paar rondjes uit te stippelen. Dit kan bijvoorbeeld via Google maps, je smartphone (apps) of gewoon een ouderwetse kaart. Ook kan je kijken op Strava Local als je een steden trip doet, hier staan de beste hardlooproutes op.

Als je gewend bent om je eigen sportvoeding bij je te hebben tijdens het hardlopen, dan is het verstandig om dit ook zelf mee te nemen op vakantie. Sportvoeding is niet in elk land even makkelijk te verkrijgen.

Neem verschillende soorten hardloopkleding mee. Je weet nooit wat voor weer het kan gaan worden en of er een wasgelegenheid aanwezig is. Zo heb je altijd wat bij de hand en kan je fris je trainingen gaan doen.

Als je terug bent ga dan niet gelijk op hetzelfde niveau beginnen zoals voor de vakantie, op vakantie is het vaak toch net even iets anders dan thuis. Bouw na de vakantie je hardloopschema weer geleidelijk op. Voelt het goed ga dan weer verder waar je was gebleven voor de vakantie (of tijdens de vakantie). Voelt het niet zo goed neem dan een stapje terug totdat je weer op je oude niveau bent.