Als de donkere (winter)maanden zijn aangebroken is het belangrijk om als hardloper goed verlicht naar buiten te gaan voor je hardlooptraining. Met hardloop verlichting ben je goed zichtbaar voor je medeweggebruikers en ga je veilig naar buiten. Er zijn verschillende soorten producten die je kunnen helpen om je goed zichtbaar te maken voor het verkeer.

Hardloop verlichting

Er zijn veel accessoires die verlichting kunnen geven, denk aan LED-verlichting, deze gaan lang mee en worden niet warm. LED-verlichting vind je bijvoorbeeld in armbanden, deze zijn makkelijk aan te brengen en je voelt (bijna) niet dat je ze om hebt. Draag je armband aan je arm waar het verkeer je passeert, zo zien zij je goed aankomen. Ga je hardlopen met je hond dan is het aan te raden om je hond ook een armband met verlichting om te doen, zo kan iedereen je lieve viervoeter goed zien aankomen.

Als je echt goed zichtbaar wilt zijn tijdens het hardlopen kan je overwegen om een LED-vest te dragen. Zo’n vest is makkelijk te verstellen zodat het goed zit. Je hebt lampjes aan de voorkant (meestal witte) en aan de achterkant (meestal rode). Ook zitten er vaak aan alle kanten reflecterende vlakken op.

Je kan ook extra opvallen door een hoofdlamp te dragen. Deze zijn ook handig als je op plekken loopt (bijvoorbeeld in een bos) waar helemaal geen verlichting is. Je kan goed zien waar je loopt, dit voorkomt weer blessures. En als je weer in de bewoonde wereld bent val je ook nog eens extra op.

Hardloop reflectie

Een andere manier om goed zichtbaar te zijn in het donker is het dragen van reflecterende accessoires, denk aan hardloophesjes en bandjes. Tegenwoordig zitter er al reflecterende details op je hardloopkleding, hardloopschoenen, mutsen en handschoenen. Zo ben je goed zichtbaar als een tegenligger met de lampen op je schijnt. Maar om extra op te vallen kan je dus een hardloophesje dragen, deze zijn super licht en zitten niet in de weg en ze zijn niet duur hier heb je er al één voor € 5,09.

Hardloopverlichting dragen tijdens het hardlopen is dus zeer belangrijk als het buiten donker is. Draag liever teveel verlichting dan te weinig, veiligheid gaat boven alles en je kan je hardlooptraining gewoon doen als het donker is. Als je in de stad loopt met druk verkeer, zorg dan datje  het verkeer tegemoet loopt, zodat je extra opvalt.